04/02/2021 Konference Investiční výhledy 2021 nastavila vysokou laťku pro příští ročník

Těší nás, že jsme v roli hlavního partnera mohli být u toho.

Ve středu 20. ledna 2021 se uskutečnila on-line konference Investiční výhledy 2021, která plynule navázala na šest úspěšných ročníků konference Fórum českých investorů. Vzhledem k aktuální situaci proběhla konference nově v plně virtuálním formátu.

Dvanáct uznávaných odborníků prezentovalo během profesionálního interaktivního přenosu zajímavá témata. Téměř tři sta aktivních sledujících potvrdilo, že jde o jednu z nejvýznamnějších odborných a vzdělávacích akcí roku v oblasti investic, a to nejen pro profesionály, ale i pro laiky. „Přední čeští a zahraniční ekonomové a investiční manažeři přinesli různé pohledy nejen na to, jak investovat v roce 2021, ale i co můžeme letos čekat od české ekonomiky nebo jakou zvolit strategii pro poražení inflace“, popsal Petr Laštovka, partner EMUN PARTNERS family office, která je organizátorem této akce.

Více jak čtyřhodinová, technicky perfektně zvládnutá, virtuální konference byla rozdělena do tří zajímavých bloků. Do aktuálního ekonomického a tržního prostředí a výhledu 2021 diváky uvedla Eva Zamrazilová, česká ekonomka, která od ledna 2018 předsedá Národní rozpočtové radě. Podle ní bude až dekádu trvat konsolidace veřejných financí. Mojmír Hampl z KPMG upozornil na to, že část inflace zůstává málo viditelná - například ceny nemovitostí, které v posledních letech prudce rostly, nejsou zařazeny do indexu spotřebitelských cen.

Konference kladla důraz na sofistikovaný a komplexní přístup k diverzifikovanému investování, který je podle Filipa Saviho z EMUN PARTNERS family office investiční společnosti nejlepší cestou, jak na trzích spolehlivě ochránit majetek v prostředí rostoucí inflace a absence úrokových výnosů z bezpečných instrumentů. „Před vlivem inflace vás ochrání důsledná diverzifikace, alokace do dlouhodobých růstových aktiv a především disciplína v investiční strategii“, říká Savi. V doprovodu L‘uboše Mokráše z PPF banky pak odborníci odpovídali na dotazy diváků při panelové diskuzi.

Druhý blok se týkal vybraných investičních strategií v době covidové. Upozornil na to, že žijeme v úplně nové realitě. Jsou velmi nízké úrokové sazby, roste inflace a akcie jsou příliš drahé. Má smysl kupovat nemovitosti, akcie, zlato nebo privátní podniky? K tomu měli své co říci šéf hedgeového fondu Bohemian Empire Štěpán Pírko, Igor Mesenský z KPMG, Lukáš Musil z RSJ Real Estate, šéf pražské burzy Petr Koblic nebo Aurélien Bullot, hlava fondu Five Arrows Private Equity Programme z Rothschild & Co, který se na konferenci vzdáleně připojil z Paříže. Dle Lukáše Musila jsou zatím jednoznačnými vítězi covidové krize investice do logistických center a tento trend bude pokračovat i v roce 2021. Igor Mesenský vidí na trhu fúzí a akvizic silnější pozici prodávajících, ale i pro kupující přinese rok 2021 zajímavé příležitosti.

Ve třetí části představila Alexandra Bízková se Silke Horákovou oblast Passion and Impact Investing. Finanční ředitelka fondu Pro arte investujícího do umění, Alexandra Bízková, později na svém LinkedIn profilu uvedla: „12 řečníků a 12 a více způsobů, jak v tomto roce zhodnotit finance a porazit inflaci. Výnosově se porovnává ztuha, ale určitě mohu s naprostou jistotou říct, že umělecká díla bez ohledu na cenu přináší estetické potěšení a radost, která je nevyčíslitelná!“

V průběhu konference měli účastníci možnost hlasovat v anketě k vývoji vybraných tříd aktiv v roce 2021. Americkým akciím věří o 70 % více hlasujících než akciím rozvíjejících se trhů. K tomu Filip Savi z EMUN PARTNERS investiční společnosti dodává: „Bude velmi zajímavé tento vývoj sledovat. Dle mého názoru se v aktuálním „risk-on“ prostředí spíše otevírá prostor pro růst zájmu o akcie rozvíjejících se trhů. Mimo jiné považuji za hlavní důvod předpokládanou pokračující uvolněnou fiskální a monetární politiku nové americké administrativy, která by měla vést ke slabšímu dolaru a podpoře růstu emerging markets (vyčísleno v USD), a také prostor na rozdílu ocenění dle očekávaných zisků – EM P/E 16 vs US 22,5.“ Účastnící dále předpokládají jedno nebo dvě zvýšení sazeb ze strany ČNB a stabilní až mírně silnější českou korunu.

I přes perfektně zvládnutý online přenos, pořadatele nejvíce potěšilo zjištění, že více než 75 % účastníků věří v tradiční podobu příští ročníku s občerstvením a „networkingem“.